Φυσικά, υποψίες κινεί το ότι, πέρα από το πτυχίο βιβλιοθηκονομίας, συμπεριλήφθηκε στα προσόντα και το πτυχίο Ιστορίας – Αρχαιολογίας, δεν έγινε όμως αποδεχτή η πρόταση του Πολυδώρου για συμπερίληψη και του πτυχίου Φιλολογίας, που έτσι κι αλλιώς αντίστοιχο περιεχόμενο. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η διαπραγμάτευση των κριτηρίων δεν στηρίχθηκε ποτέ σε επιστημονικά κριτήρια. Κι αν αυτόν μπορεί να θεωρηθεί ως ολίσθημα, λόγω έλλειψης εξειδικευμένων γνώσεων ως προς το αντικείμενο, παράβλεψη όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί η αποσιώπηση της ένστασης του επίσημου φορέα Βιβλιοθηκονόμων.
Ενστάσεις, βέβαια, όπως προκύπτει υπήρξαν από πολλά μέλη του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Αν και η πρόταση πέρασε με πλειοψηφία από την Ολομέλεια, είχαν εκφραστεί διαφωνίες από διάφορες πλευρές. O Δημοτικός Σύμβουλος του ΔΗΣΥ Φαί-δωνας Φαίδωνος πάντως δήλωσε ότι θεωρεί βάσιμες τις ενστάσεις και τα επιχειρήματα του Συνδέσμου Βιβλιοθηκονόμων και επομένως η κίνηση του Δημοτικού Συμβουλίου να δεχθεί τα νέα κριτήρια ήταν σαφώς προβληματική.
Το σημαντικότερο είναι βέβαια να μπορέσει τελικά να λειτουργήσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη όσο το δυνατόν πιο σύντομα, καθώς αποτελεί μια σημαντική έλλειψη, ιδίως από μια πόλη που παλεύει για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Όπως τόνισε η Μαρία Ζαβρού, που είχε αναλάβει προσωπικά την αναστήλωση του θεσμού της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην καταλληλότητα του ατόμου που θα βρεθεί στη θέση του βιβλιοθηκονόμου, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της διαχείρισης και φύλαξης του υλικού της.
Τι κι αν αγνόησαν τελείως επιστημονικά κριτήρια και ενστάσεις επίσημων επαγγελματικών φορέων; Φτάνει που τους καλύπτει ο νόμος…