facebook youtube youtube

Απολογισμός 15/03/2013 - 14/03/2014

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
15/03/2013 – 14/3/2014

Επιστολές & Αλληλογραφία

1. Αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος προς τους Κύπριους Ευρωβουλευτές μας στις Βρυξέλλες για στήριξη της εκστρατείας για τις δημόσιες Βιβλιοθήκες («…sign the Written Declaration 0016/1023 acknowledging the essential role of public libraries in EU Communities).

2. Επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, για τα προβλήματα του κλάδου μας και με αίτημα συνάντησης

3. Ανταλλαγή αλληλογραφίας με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για τις ενέργειες στο θέμα της παράθεσης ψευδών στοιχείων στην ετήσια έκδοσης του «World of Learning», η οποία παραθέτει πολλές ανακρίβειες και παρουσιάζει την Κύπρο με 2 ξεχωριστά κράτη. Παράλληλα δίνονται αρκετές ασάφειες σε ότι αφορά τα επίσημα Κυπριακά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επιστολή στάλθηκε στους : Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Πρόεδρο και μέλη της επιτροπής Παιδείας της βουλής, Μέλη Συνόδου Πρυτάνεων των κυπριακών πανεπιστημίων με κοινοποιήσεις στους : Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Προϊστάμενο Πολιτιστικών Υπηρεσιών Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού και Προϊστάμενο Διεύθυνσης Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης.

4. Επιστολή προς τους Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κων/νο Αρβανιτόπουλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, κ. Κώστα Τζαβάρα με κοινοποίηση τους Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και Ελληνική Ένωση Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης για το θέμα της κατάργησης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

5. Αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στον Δημήτρη Πρωτοψάλτου, διευθυντή του δικτύου Future Library, δηλώνοντας την πρόθεση Δημοτικών Βιβλιοθηκών της Κύπρου για συμμετοχή στο δίκτυο. Λήφθηκε απάντηση ότι το αίτημα μας μελετάται.

6. Επαφές με τον Δήμο Πάφου για την επαναπροκήρυξη της θέσης Βιβλιοθηκονόμου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου και για την επιστροφή των χρημάτων των αιτητών. Η επιστροφή των χρημάτων δεν μπορεί να γίνει λόγω σχετικής αναφοράς στην προκηρυγμένη θέση του 2012.

7. Επαφές με τον Δήμο Πάφου έγιναν και για ενδεχόμενη συνεργασία της ΚΕΒΕΠ για τον σχεδιασμό της επαναλειτουργία και την διαχείριση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου.

8. Αποστολή επιστολής στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠ για χρηματοδότηση της επόμενης ημερίδας της ΚΕΒΕΠ.

9. Αποστολή επιστολής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για παροχή εκπτώσεων στα μέλη της ΚΕΒΕΠ σε ξενοδοχεία της Κύπρου.

10. Αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε καθηγητές των ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης για ενημέρωση των Κυπρίων φοιτητών για την ύπαρξη της ΚΕΒΕΠ.

11. Προώθηση ερωτηματολογίου συναδέλφου για έρευνα σχετική με τη Europeana.

12. Κοινοποίηση επιστολής στα κοινωνικά δίκτυα με θέμα «Συμπαράσταση της αρχειονομικής και βιβλιοθηκονομικής κοινότητας της Κύπρου για τις αποφάσεις καρατόμησης των Ελληνικών βιβλιοθηκών» στην περίπτωση των πληροφοριών ότι η Ελληνική Κυβέρνηση σκόπευε να πλήξει τον κλάδο μας με απολύσεις συναδέλφων.

Προτάσεις για συνεργασίες

1. Δημιουργία πρότασης από την πρόεδρο του ΔΣ, για οργάνωση ιδιωτικής βιβλιοθήκης στον Αγρό με την προϋπόθεση εργοδότησης πτυχιούχων βιβλιοθηκονόμων για την υλοποίηση του έργου.

2. Ετοιμασία πρότασης σε συνεργασία με την Κοινοπραξία Κυπριακών Ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών για αναδιοργάνωση και επαναλειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάφου.

3. Συνάντηση της προέδρου του ΔΣ με τον δάσκαλο των φυλακών κο Μιχάλη Ερωτοκρίτου ο οποίος, αφού την ξενάγησε στο χώρο της βιβλιοθήκης των φυλακών την ενημέρωσε για την υφιστάμενη κατάσταση. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για εξεύρεση τρόπων αναβάθμισης και οργάνωσης του υλικού της εν λόγω βιβλιοθήκης.

Ανανεώσεις συνδρομών

1. Ανανέωση συνδρομής EBLIDA (επιτυχείς διαβουλεύσεις για να μην αυξηθεί η συνδρομή από €200 στα €607,55 όπως ορίζεται από την EBLIDA)

2. Ανανέωση συνδρομής στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

3. Ανανέωση συνδρομής IFLA

Παρουσία της ΚΕΒΕΠ

1. Παρουσίαση της ΚΕΒΕΠ στο newsletter του European Bureau of Library, Information and Documentation Associations (EBLIDA). Δημοσίευση του σχετικού άρθρου στο τεύχος Απριλίου

2. Ανανέωση των στοιχείων της ΚΕΒΕΠ στο έντυπο World of Learning

3. Συμμετοχή της προέδρου του ΔΣ με χαιρετισμό, σε εκδήλωση για το διηγηματικό έργο του συνάδελφου Ανδρέα Κ. Ανδρέου.

4. Διατήρηση λογαριασμών της ΚΕΒΕΠ σε blog και facebook

Άλλες δραστηριότητες

1. Διοργάνωση 5ης επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Ανάπτυξη βιβλιοθηκών/κέντρων πληροφόρησης εν μέσω οικονομικής κρίσης» στο Πανεπιστήμιο UCLan, με φιλοξενούμενο τον κο Ιωάννη Τροχόπουλο, διευθύνων σύμβουλο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Συνολικά στην ημερίδα μίλησαν 6 άτομα. Στην ημερίδα κληρώθηκε ταξίδι για την Αθήνα για συμμετοχή στο συνέδριο που διοργανώνει η ΕΕΒΕΠ σε συνεργασία με την EBLIDA για ένα μέλος της ΚΕΒΕΠ.

2. Διοργάνωση βόλτας σε Βιβλιοθήκες/Αρχεία της Λεμεσού. Η βόλτα περιλάμβανε επίσκεψη στο Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο - Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού (Οδός Λόρδου Βύρωνος 5 Τηλ. 25 763 755), τη βιβλιοθήκη Βασίλης Μιχαηλίδης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (οδός Νικόλαου Ξιούτα) και τη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού (Ενώσεως 31, τ.κ. 3041). Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιττας για το 2013.

3. Προσφορές για δημιουργία νέας δυναμικής ιστοσελίδας της ΚΕΒΕΠ με 7 προσφοριοδότες και συνέντευξη με 2 πριν την κατάληξη στο άτομο με την πιο οικονομική προσφορά. Υπογραφή συμφωνίας μετά από συμβολή και της νομικού μας συμβούλου. Η ιστοσελίδα χρηματοδοτήθηκε κατά το ήμισυ από μέλος της ένωσης το οποίο επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του.

4. Επίτευξη του στόχου για παραχώρηση δικαιωμάτων εξωτερικών μελών στις δημόσιες Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες της Κύπρου (Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου) προς τα τακτικά εγγεγραμμένα μέλη της Κυπριακής Ένωσης Βιβλιοθηκονόμων - Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ).

5. Σύσταση ομάδας έρευνας για τη χαρτογράφηση των δημοτικών και κοινοτικών βιβλιοθηκών της Κύπρου.

6. Συνάντηση με Δημοτικές Βιβλιοθήκες για ενδεχόμενο συμμετοχής στο δίκτυο Future Library και συμμετοχής σε ενιαίο βιβλιοθηκονομικό σύστημα. Στη συνάντηση συμμετείχαν, Βιβλιοθήκη Λατσιών, Λεμεσού, Λάρνακας (μέσω skype) και Αγλαντζιάς.

7. Αποστολή ηλεκτρονικού ενημερωτικού μηνύματος για τα σχέδια της ΑΝΑΔ, προς τα άτομα που απέστειλαν το βιογραφικό τους. Ανάρτηση των σχεδίων σε blog & Facebook

8. Αποστολή νέων θέσεων εργασίας προς τα άτομα που απέστειλαν το βιογραφικό τους στην Ένωση.

9. Συμμετοχή στη καμπάνια "The right to e-read" με μετάφραση του logo της EBLIDA http://www.eblida.org/e-read/get-involved/

10. Διοργάνωση εκδήλωσης για την κοπή της Βασιλόπιττας 2014 στο νυκτερινό κέντρο Πέντε Όγδοα στη Λευκωσία, όπου κληρώθηκαν 10 δώρα που είχαν εξασφαλιστεί από το ΔΣ για τα μέλη που θα συμμετείχαν.

Ομιλία 1

Ομιλία 2